výživověda
z lásky k jídlu a vědě

Pár slov o mně

Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY
CHCI NOVINKY DO MAILU!
štítky
28. 03. 2021

Banán

zatím neokomentováno

banán

Základní info

Banán patří k druhému nejoblíbenějšímu ovoci v České republice. Na první příčce se podle průzkumů drží jablka. Existuje mnoho odrůd banánů – můžeme se setkat například s méně známou odrůdou jako je například plantain (“plantejn/plantýn” neboli zeleninový banán), nebo červený banán. Banány se pěstují v tropických oblastech a mezi největší producenty patří Ekvádor (6 milionů tun/ročně) a následují Filipíny (4 miliony tun/ročně). Dalšími producenty jsou Guatemala (2,4 milionu tun/ročně), Kolumbie (1,9 milionu tun/ročně), Kostarika (1,4 milionu tun/ročně). V roce 2019 bylo do ČR dovezeno přes 16 000 tun banánů!

Banány a některé druhy tropického ovoce dozrávají pomocí FYTOHORMONU – ETHENU (organická chemická látka známá také jako ETHYLEN ze skupiny alkenů, jedná se o BEZBARVÝ HOŘLAVÝ PLYN s nasládlou vůní a bývá obsažen například v zemním plynu). A co tahle látka vlastně dělá v ovoci? To, co hormony dělají ve všech mnohobuněčných organismech – řídí průběh chemických reakcí. Konkrétně ETHYLEN u ovoce řídí proces DOZRÁVÁNÍ, a tím z nesladkého zeleného banánu získáme krásně žlutý sladký banán. Nejvíce ETHYLENU přirozeně produkuje nezralý (zelený) banán a nejméně přezrálý (tmavě žlutý s hnědými skvrnkami).
Banány se k nám dovážejí ještě nezralé (zelené) a nechávají se dozrát během dopravy – v tlakových komorách, kde jsou vystaveny ethylenu. Proces dozrávání závisí na teplotě – čím vyšší teplota, tím rychlejší zrání (převoz probíhá za nižších teplot, čímž lze upravit dobu zrání, teploty by však neměly klesnout pod 13 °C).

Buňky banánů obsahují tzv. AMYLOPLASTY. Jedná se o plastidy, které shromažďují škrob. Enzymatickým působením se během dozrávání škrob rozkládá na jednoduché cukry. Proto nezralé (zelené banány) nejsou sladké, protože obsahují více škrobu než cukru (viz obrázek). Škrob je polysacharid složený z amylózy a amylopektinu, tvoří zásobní polysacharid rostlin.

OBSAH CUKRŮ v banánech
• 36% sacharidů tvoří jednoduché cukry v ZELENÝCH (nezralých) BANÁNECH
• 83% sacharidů tvoří jednoduché cukry ve ŽLUTÝCH (zralých) BANÁNECH

Jaké cukry nalezneme v banánech?
• sacharóza – disacharid tvořen jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy
• fruktóza
• glukóza

Plantain (plantejn / platýn) neboli zeleninový banán (sytě zelený) je “nesladký” banán, ve kterém převažuje obsah ŠKROBU. Tento druh se konzumuje tepelně upravený. Jeho využití je velmi populární hlavně v Asii, Africe a Karibiku. Mezi nejznámější recepty, ve kterých se plantain využívá: polévka FUFU, smažené plantainy (dodo, makemba)

Skladování

  • zralé banány skladujeme při pokojové teplotě
  • případně lze nechat dozrát ve spíži či na jiném místě určené k uchovávání potravin (kromě lednice a mrazáku, pokud je nechcete použít do smoothie)

Hodí se k:

  • mléko a mléčné výrobky (kysané výrobky)
  • kakao
  • čokoláda
  • kokos
  • limetka
  • pudink
  • kuře (spíše exotická záležitost)
  • arašídy (arašídový krém)

CO S POTRAVINOU V KUCHYNI?

  • jíme syrové
  • pečeme
  • smažíme
  • fermentujeme
  • zavařujeme

Potravina v receptech

  • banánové smoothie
  • krtkův dort
  • “banana bread”
  • banana split
  • banánové lívanečky
  • banánové kuřecí curry

Banány se využívají v různých a zajímavých receptech, ale v snažila jsem se spíše vypsat klasické recepty, se kterými se můžeme běžně setkat, nebo takové, které mě osobně zaujaly.

Složení (ve 100g)

Jedná se o průměrný obsah látek.

Makroživiny

Energie 98 kcal / 415 kJ
Sacharidy 24 g
Cukry 15 g
Tuky 0.3 g
Nasycené MK 0.1 g
Bílkoviny 1.1 g
Vláknina 2.3 g
Voda 70 g

vitamíny

vitamin C 8.7 mg
vitamin B6 0.4 mg
vitamin B7 0.2 mg
vitamin B9 20 μg
vitamin B12 0.2 mg
vitamin A 64 IU
β-karoten 26 μg
vitamin D 10 μg
vitamin K 15.5 μg

 

minerální látky

Sodík (Na) 1 mg
Hořčík (Mg) 27 mg
Fosfor (P) 22 mg
Draslík (K) 358 mg
Vápník (Ca) 5 mg
Železo (Fe) 0.3 mg
Měď (Cu) 0.1 mg
Mangan (Mn) 0.3 mg
Selen (Se) 1 μg
Fluor (F) 2 μg

Farrimond, S. D. (2017). The Science of Cooking: Every Question Answered to Perfect Your Cooking (Illustrated ed., Vols. 168–169). DK.

Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Banán [online]. c2020 [citováno 28. 03. 2021]. Dostupný z WWW: Banán

Ministerstvo zemědělství. (2019). SITUAČNÍ A VÝHLEDOVÁ ZPRÁVA OVOCE. eAgri.cz. http://eagri.cz/public/web/file/643716/SVZ_Ovoce_12_2019.pdf

nutridatabaze.cz

FoodData Central

Sdílejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

"HODIT OČKO" NA DALŠÍ potraviny