Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.
= bazální metabolický výdej
Bazální metabolismus je ovlivněn několika faktory:
Jak je známo, tak muži mají od přírody přirozeně více svalové hmoty a ženy mají přirozeně více tukové hmoty, což v praxi znamená, že muži mají BMR o 5-10 % vyšší než ženy. Ženy tedy spalují méně energie v klidovém stavu. Zvýšenou potřebu energie mají těhotné a kojící ženy.
Děti a dospívající spalují v klidu více energie, protože v tomto období je zvýšená energetická potřeba kvůli růstu a vývoji těla. S rostoucím věkem poté hodnota BMR klesá, hlavně u starších lidí, kteří převážně žijí sedavým způsobem života a dochází k úbytku svalové hmoty (avšak to neznamená, že by se měli omezovat v jídle, u starších lidí může docházet ke ztrátě chuti k jídlu, je to poměrně riziková skupina, proto by se jejich výživový stav neměl nikdy podceňovat).
Záleží na tělesné stavbě a tělesné kondici, protože čím více svalové hmoty jedinec má, tím vyšší má BMR. Svalová hmota je “živá” hmota, která potřebuje ke své funkci dostatek energie, oproti tukové hmotě, která slouží jako zásoba energie (další funkce tukové hmoty: termoregulace, ochrana vnitřních orgánů, …). Kardiovaskulární kondice (tedy kondice srdce a cév) je také důležitá pro vyšší BMR, přeci jen srdce je svalový orgán a potřebuje trénovat a zdravě zatěžovat.
Zdravotní stav je dalším důležitým faktorem, který ovlivňuje hodnotu BMR. U některých onemocnění je zvýšené riziko katabolismu (rozklad látek), kterému se snažíme zabránit, protože dochází k mobilizaci energie a substrátů – především z aminokyselin (což jsou stavební jednotky bílkovin a peptidů – svalová hmota, enzymy, hormony, …).
Hodnotu bazálního metabolismu můžeme zjistit pomocí měření za velmi přísných podmínek, ale v praxi je běžnější výpočet pomocí vzorce pro odhad.
V praxi se nejčastěji využívají dvě rovnice – Harris-Benedictova a Schofieldova. Uvedu jen jednu, která pro výpočet je dostačující.
Pohlaví | Rovnice BMR (kcal/den) |
muž | 66.5+13.8×hmotnost (kg)+5.0×výška (cm)-6.8×věk(roky) |
žena | 655+9.6×hmotnost (kg)+1.8×výška (cm)-4.7×věk(roky) |
Pro výsledek v kJ je nutné výsledek v kcal vynásobit 4.18.
BMR(kJ) = BMR(kcal)×4.18
SHARMA, Sangita. Energetické požadavky: součásti energetického výdeje. POSPÍŠILOVÁ, MUDr. Hana. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018, s. 14-15. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
Gaba, A., Zhang, K., Moskowitz, C. B., Boozer, C. N., & Marder, K. (2008). Harris–Benedict equation estimations of energy needs as compared to measured 24-h energy expenditure by indirect calorimetry in people with early to mid-stage Huntington’s disease. Nutritional Neuroscience, 11(5), 213–218. doi: 10.1179/147683008×344129
ZLATOHLÁVEK, Lukáš a kolektiv autorů. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019], s. 53-60. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
Cookie soubor | Doba trvání souboru cookie | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 rok | Cookie je nastaven souhlasem GDPR se soubory cookie k zaznamenání souhlasu uživatelů s cookies v kategorii „Reklamní“. |