výživověda
z lásky k jídlu a vědě

Pár slov o mně

Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY
CHCI NOVINKY DO MAILU!
štítky
28. 03. 2021

Dvakrát pečené brambory

brambory

Množství:

3 porce

DOBA PŘÍPRAVY:

60 min

Alergeny:

7

Energie (100g):

106kcal/445kJ | S (16.9g) | C (0.5g) | T (2.9g) | NMK (1.5g) | B (3.6g) | V (1.5g)

Seznam alergenů (ke stažení):

Mezi nejčastější přílohy z brambor patří bramborová kaše, bramborové knedlíky či hranolky. Brambory jsou velmi dobrou přílohou. Jsou zdrojem draslíku, niacinu (vitamin B3) a vitaminu C. I když jsou brambory dobrou přílohou, obsahují toxické látky solanin a chakonin. Tyto látky se částečně rozkládají při teplotách nad 170 °C. Tyto látky se hlavně vyskytují v nadzemní části rostliny, avšak jsou přítomny i v hlízách a nejvyšší koncentrace v hlízách je právě pod slupkou. Množství solaninu se zvyšuje při skladování brambor v osvětlených prostorách, proto abychom zamezili zvyšování koncentrací solaninu, je dobré skladovat brambory v temnu a chladu (bez nadměrné vlhkosti). Šlechtěním se pěstitelé snaží klesnout pod hodnotu 0,2 mg/g, avšak při dlouhodobém vystavění světlu se hodnoty mohou vyšplhat až na 1 mg/g. Nebojte, toxická koncentrace je 200 mg pro dospělého člověka, což znamená, že by člověk musel sníst 1 kg brambor na posezení, a proto prakticky k otravám nedochází. Chtěla jsem tyto skutečnosti u tohoto receptu zveřejnit, protože to s výživou souvisí. Také jsem jako správná VÝŽIVOVĚDÁTORKA zkoumala, zda-li je dobré jíst brambory se slupkou. Bramborová slupka je zdrojem minerálů (vápník, fosfor, …) a vitaminu C, ale je dobré používat kvalitní brambory, které nejsou zelené (zelené obsahují více solaninu) a nemají žádné plísně či jiné defekty. Brambory před použitím je potřeba pořádně omýt a slupku od nečistot důkladně očistit!

Dobrou chuť, s láskou, Dája!

INGREDIENCE

  • cca 600 g brambor (větší kusy)
  • 5 ml oleje (1 lžička)
  • 70 g ricotty
  • 30 g termizovaného sýru
  • 15 g zakysané smetany 16% (1 lžíce)
  • cca 20 g strouhaného sýru (na posypání)
  • sůl, pepř
  • koření (bazalka, tymián, majoránka, kmín, …)

ALTERNATIVY

Místo brambor lze použít batáty (ty jsou nasládlé).

Místo zakysané smetany:

  • jogurt
  • mascarpone (vyšší obsah tuku, s použitím opatrně)

 

Můžete použít různé druhy sýrů, dle Vaší chuti, případně je můžete úplně vynechat, pokud Vám nechutnají. 🙂

Postup

  1. Brambory dostatečně omyjeme a ve slupce 10 minut povaříme.
  2. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  3. Uvařené brambory osolíme a potřeme olejem.
  4. Vyskládáme je na plech s pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Brambory pečeme přibližně 35-40 minut.
  5. Poté brambory vyndáme a necháme trochu vychladnout. (Dávejte pozor, nespalte se!)
  6. Teplé brambory opatrně rozkrojíme, abychom příliš nepoškodili slupku.
  7. Vnitřek brambor vydlabeme do misky – musíme opatrně, abychom mohli brambory ještě naplnit.
  8. Do misky s bramborami přidáme sůl, pepř, ricottu a termizovaný sýr. Směs promícháme.
  9. Připravenou směsí plníme vydlabané brambory.
  10. Plněné brambory posypeme strouhaným sýrem a necháme ještě zapéct v troubě na 200 °C 10-15 minut.
  11. Podáváme jako přílohu například s dušenou zeleninou nebo s dušeným masem. Hodí se ke stejným pokrmům jako klasické vařené brambory.

 

Do směsi můžete například přidat slaninu nebo šunku (v rozumné míře) pro obohacení tohoto receptu.

Sdílejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *