Mezi nejčastější přílohy z brambor patří bramborová kaše, bramborové knedlíky či hranolky. Brambory jsou velmi dobrou přílohou. Jsou zdrojem draslíku, niacinu (vitamin B3) a vitaminu C. I když jsou brambory dobrou přílohou, obsahují toxické látky solanin a chakonin. Tyto látky se částečně rozkládají při teplotách nad 170 °C. Tyto látky se hlavně vyskytují v nadzemní části rostliny, avšak jsou přítomny i v hlízách a nejvyšší koncentrace v hlízách je právě pod slupkou. Množství solaninu se zvyšuje při skladování brambor v osvětlených prostorách, proto abychom zamezili zvyšování koncentrací solaninu, je dobré skladovat brambory v temnu a chladu (bez nadměrné vlhkosti). Šlechtěním se pěstitelé snaží klesnout pod hodnotu 0,2 mg/g, avšak při dlouhodobém vystavění světlu se hodnoty mohou vyšplhat až na 1 mg/g. Nebojte, toxická koncentrace je 200 mg pro dospělého člověka, což znamená, že by člověk musel sníst 1 kg brambor na posezení, a proto prakticky k otravám nedochází. Chtěla jsem tyto skutečnosti u tohoto receptu zveřejnit, protože to s výživou souvisí. Také jsem jako správná VÝŽIVOVĚDÁTORKA zkoumala, zda-li je dobré jíst brambory se slupkou. Bramborová slupka je zdrojem minerálů (vápník, fosfor, …) a vitaminu C, ale je dobré používat kvalitní brambory, které nejsou zelené (zelené obsahují více solaninu) a nemají žádné plísně či jiné defekty. Brambory před použitím je potřeba pořádně omýt a slupku od nečistot důkladně očistit!
Dobrou chuť, s láskou, Dája!
