výživověda
z lásky k jídlu a vědě

Pár slov o mně

Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY
CHCI NOVINKY DO MAILU!
štítky
22. 04. 2021

Krtkův dort s malinami

krtkuv dort

Množství:

8-10 porcí

DOBA PŘÍPRAVY:

2 h +
chlazení min. 4h

Alergeny:

1, 3, 7

Energie (100g):

170kcal/714kJ | S (16.3g) | C (4.7g) | T (7.0g) | NMK (2.0g) | B (7.5g) | V (5.68g)

Seznam alergenů (ke stažení):

To jsem si zase něco vymyslela, tentokráte krtkův dort s malinami. Tradičně se krtkův dort plní banány, ale to bych nebyla já, kdybych si to zase neudělala po svém, že? Já na receptech mám nejraději to, že se dají jakkoliv měnit a poupravit tak, aby si každý přišel na své. Sice je to recept na krtkův dort plněný malinami, ale v alternativách najdete další možnosti, jak některé ingredience vyměnit za jiné, takže to nemusí být krtkův dort s malinami, ale třeba s jahodami, meruňkami nebo třeba borůvkami, je to jen na Vás.

Doufám, že se Vám vše povede tak, jak má.

Dobrou chuť, s láskou, Dája!

krtkuv dort

INGREDIENCE

TĚSTO

  • 170 g mouky (dle výběru – pozor na žitnou mouku, bývá velmi hutná)
  • 2 g jedlé sody
  • 30 g bramborového/kukuřičného škrobu
  • 25 g kakaového prášku
  • 200 ml kefíru
  • 40 g oleje (dle výběru)
  • 40 g čekankového sirupu
  • 25 g medu
  • 2 vejce (cca 100 g)
  • špetka soli (sůl nad zlato)

 

NÁPLŇ

Maliny

    • 100 g mražených malin
    • 100 ml vody
    • 3 g želatiny (pro vegany a vegetariány – viz. alternativy ♥)

Krém

    • 250 g odtučněného tvarohu
    • 150 g zakysané smetany (15%)
    • 10 g vybraného sladidla (můžete si dosladit dle chuti)

+ do krému můžete přidat nastrouhanou vysokoprocentní čokoládu, nebo místo světlého krému udělat kakaový krém (přidáním kakaa)

ALTERNATIVY

Místo vajec:

  • 60 g (4 lžíce) ovocného pyré ( = 1 vejce)
  • 1 lžíce škrobu + 3 lžíce vody ( = 1 vejce)
  • 2 lžíce oleje + 1 lžíce vody ( = 1 vejce)

 

Místo oleje:

  • máslo
  • různé rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, lněný, …)
  • ořechová másla

 

Místo sladidel:

  • existuje mnoho alternativ, kterými lze sladit, jen nedoporučuji umělá sladidla 🙂
    • datlový sirup, kokosový sirup/cukr, …

 

Místo kakaa:

  • lze úplně vynechat (světlý korpus)
  • kvalitní čokoláda (podíl kakaa 75%+) – snížíme množství oleje 🙂

 

Místo zakysané smetany:

  • smetana ke šlehání (30%+) – zvýší podíl nasycených mastných kyselin a podíl tuku ve výsledném receptu
  • jogurt, kyška, …
  • veganské alternativy
  • bezlaktózové alternativy (Lactose-Free)

 

Místo tvarohu:

  • jogurt, kyška, víc zakysané smetany
  • veganské alternativy
  • bezlaktózové alternativy (Lactose-Free)

 

Místo želatiny:

Želatina je produkt živočišného původu, proto je pochopitelné, že někteří jedinci nebudou chtít želatinu použít (i když se jedná o kvalitní zdroj aminokyselin).

Množství zahušťovadla záleží na výrobci, který většinou uvádí návod k použití výrobku.

  • pektin
  • agar
  • škrob
  • xantanová guma
  • karagenan

 

Místo malin:

  • tradičně – banány
  • jahody
  • borůvky
  • meruňky
  • jablka

V podstatě jakékoliv ovoce, které Vám chutná!

Postup

Korpus

  1. Nejprve si připravíme korpus. Začneme tím, že si oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Předehřejeme si troubu na 170-180 °C.
  2. Ke žloutkům přidáme sladidlo (cukr, med, sirup, …) a vyšleháme (výsledná hmota by měla trochu zesvětlat).
  3. Dále do této směsi přidáme olej a kefír, následně vyšleháme.
  4. Do misky odvážíme mouku, škrob, kakao, jedlou sodu a špetku soli, lehce promícháme.
  5. Vyšleháme si bílky.
  6. Do směsi ze žloutků prosejeme sypké ingredience (abychom tam neměli hrudky + těsto bude nadýchanější)
  7. Opatrně promícháme a nakonec vmícháme bílky.
  8. Takto připravené těsto vlijeme do formy a pečeme 40-60 minut.
  9. Po upečení necháme úplně vychladnout.

 

Krém

  1. Mezitím, co se nám peče korpus v troubě, si můžeme připravit krém do dortu.
  2. Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a sladidlo.
  3. Vložíme zpět do lednice.

 

Maliny

  1. Do hrnce si vložíme maliny (či jiné ovoce), přilijeme trochu vody a začneme pomalu ohřívat (nemusí se nutně vařit).
  2. Do skleničky nasypeme želatinu a zalijeme trochou vody, aby nabobtnala.
  3. Želatinu přidáváme k ohřátým malinám a pořádně promícháme, aby se želatina rozpustila.
  4. Necháme trochu vychladnout, želatina tuhne při teplotách nižších než 25 °C.

 

Co teď?

  1. Vychladlý korpus vydlabeme (od středu k okrajům) – záleží na výšce korpusu (do hloubky přibližně 2-4 cm).
  2. Do vydlabaného korpusu vlijeme připravené maliny a necháme ztuhnout (nejlépe v lednici).
  3. Na maliny poté přidáme krém, který se snažíme vrstvit do kuželovitého tvaru.
  4. Krém zasypeme vydlabanými drobečky korpusu.
  5. Celý dort necháme vychladnout minimálně 4 hodiny v lednici. (nejtěžší chvíle tohoto receptu – čekání 🙁 )

 

Pokud Vám zbyl korpus, můžete si připravit krtkův dort do skleničky.

  1. drobečky
  2. maliny (či jiné ovoce)
  3. jogurt, tvaroh, …
  4. drobečky

(vrstev můžete udělat, na kolik Vám zbydou drobečky a místo ve skleničce)

 

 

Sdílejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *