výživověda
z lásky k jídlu a vědě

Pár slov o mně

Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY
CHCI NOVINKY DO MAILU!
štítky
28. 03. 2021

Květák neboli karfiol

zatím neokomentováno

květák

Základní info

Jedná se o košťálovou zeleninu z čeledě brukvovitých. Ke konzumaci je v gastronomii využívá zdužnatělé květenství. Květák se pěstuje v tropických a mírných podmínkách. Mezi největší producenty květáku patří Čína, Indie a Španělsko, ale pěstuje se také v Japonsku, Ekvádoru, Austrálii a dalších zemích. Můžeme se setkat s několika odrůdami, které se liší barvou květenství – nejpopulárnější odrůdou je klasická bílá, kterou zná snad každý, ale je možné se setkat se zeleným, fialovým nebo oranžovým květenstvím. Odrůdy se složením budou pravděpodobně nepatrně lišit, ale svými netradičními barvami mohou vytvořené pokrmy trochu povznést na jinou úroveň. Syrový květák má poměrně mdlou chuť, ale po uvaření získává lehce oříškovou chuť (“nutty flavor”).

Ač se květák jeví jako velmi oblíbená potravina, na kterou by někteří nedali dopustit, je nutné dodat, že květák NENÍ VHODNÝ PRO OSOBY TRPÍCÍ DNOU (arthritis urica – nemoc způsobená poruchou metabolismu purinů), protože květák patří mezi potraviny se středním obsahem purinů.

 

Skladování

  • spotřebovat, co nejdříve od zakoupení
  • lze skladovat zabalené v papírovém sáčku v lednici po dobu 3-4 dní (záleží na funkčnosti lednice, kvalitě zakoupené zeleniny, …)

Hodí se k:

  • sýr Gruyère, Ementál, Parmezán, Cheddar
  • Holandská omáčka (Hollandaise sauce)
  • petržel, celer
  • česnek
  • olivový olej
  • citronová šťáva

CO S POTRAVINOU V KUCHYNI?

  • vaříme ve vodě nebo v páře (v celku či rozdělené na růžičky)
  • restujeme, smažíme, pečeme
  • fermentujeme

Potravina v receptech

  • obalovaný květák (kdo by neznal tuto klasiku)
  • květákový mozeček
  • květáková polévka
  • květáková “rýže” (tato populární úprava může trochu obzvláštnit jídelníček, avšak klasickou rýži to nenahradí)
  • pečený květák
  • květákové curry

Složení (ve 100g)

Jedná se o průměrný obsah látek.

Makroživiny

Energetická hodnota 25 kcal / 105 kJ
Sacharidy 5 g
Cukry 2.4 g
Tuky 0.2 g
Nasycené MK 0.1 g
Bílkoviny 2.4 g
Vláknina 2.6 g
Voda 90 g

vitamíny

vitamin C 48 mg
vitamin B3 0.5 mg
vitamin B5 0.7 mg
vitamin B6 0.2 mg
vitamin B9 57 μg
vitamin K 16 μg

minerální látky

Sodík (Na) 30 mg
Hořčík (Mg) 15 mg
Fosfor (P) 44 mg
Draslík (K) 300 mg
Vápník (Ca) 22 mg
Mangan (Mn) 0.2 mg

Publishing, D. K. (2010). The Illustrated Cook’s Book of Ingredients (page 188). DK.

Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Květák [online]. c2021 [citováno 28. 03. 2021]. Dostupný z WWW: Květák

nutridatabaze.cz

FoodData Central

Sdílejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

"HODIT OČKO" NA DALŠÍ potraviny