výživověda
z lásky k jídlu a vědě

Pár slov o mně

Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY
CHCI NOVINKY DO MAILU!
štítky
28. 03. 2021

Minerály

Ještě než se pustíme do samotného článku, chtěla bych podotknout, že se jedná hlavně o teorii, bez které by se tyto stránky neobešly! Když se zde chceme zabývat výživou, je nutné poznat jednotlivé živiny. Velmi jsem tu pro Vás informace zestručnila, jelikož toto téma je velmi obsáhlé.

Pro zvídavé VÝŽIVOVĚDÁTORY mám podrobnější články na některá zajímavá témata uvedená v tomto článku (stačí kliknout na odkaz).

Minerály (spolu s vitaminy) jsou látky, které lidské tělo potřebuje v mnohem menším množství než makroživiny (tuky, bílkoviny, sacharidy, …). I přesto, že je jejich potřebné množství velmi malé (v jednotkách μg – mg “mikro- až mili- gramů”), jsou velmi důležitými látkami, které lidské tělo potřebuje. Minerální látky jsou esenciální složkou stravy, což znamená, že je musíme pravidelně doplňovat, tělo není schopné je vytvořit.

Co to je a k čemu je potřebujeme (v kostce)?

Minerály jsou anorganické látky, které lidský organismus potřebuje jako stavební materiál z něhož jsou tvořeny tkáně (hlavně kosti a zuby), důležitou roli hrají i ve funkčních systémech (nervosvalový přenos, …). Minerály mohou být v těle v různých formách (ionty, molekuly, krystaly, soli, jiné anorganické látky, atd.)

  • funkce enzymů
  • stavební materiál
  • funkce nervové soustavy
  • funkce ledvin
  • funkce svalů
  • ATP (AdenosinTriFosfát) – zdroj energie
  • součástí fosfolipidové membrány v buňkách

 

Jejich role v těle je důležitá a je toho mnohem víc. Jednotlivé minerály budou brzy rozebrány v podrobnějších článcích.

Minerály dělíme podle denní potřeby pro člověka na:

  • makroelementy – vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlor, síra
  • mikroelementy – železo, jód, zinek, měď, mangan, chróm, selen, fluor
  • stopové prvky – křemík, vanad, nikl, bor

 

Můžeme se setkat i s minerálními látkami, které jsou pro lidské tělo toxické.

  • toxické – olovo, kadmium, arsen (např. v rýži, přísné kontroly obsahu v potravinách), rtuť (častá kumulace v mořských rybách), hliník, nikl, cín

 

Toxické mohou být ve vyšších dávkách i minerální látky, které lidské tělo potřebuje.

  • železo, zinek, chróm, měď, selen

 

Ještě můžeme zmínit toxické anionty:

  • dusičnany a dusitany
    • využívají se v uzeninách, sýrech a z půdy se dostávají do některých druhů zeleniny (špenát, červená řepa, rukola, …), ve které se kumulují
    • vyskytují se i v pitné vodě, ve které se jejich množství hlídá
    • v uzeninách slouží jako konzervanty, který potravinu chrání před růstem nebezpečných mikroorganismů (Clostridium botulinum – tvoří jedovaté neurotoxiny – nervové jedy)
    • množství přidaných dusitanů a dusičnanů do potravin je regulováno legislativou
    • jedná se o toxické látky, které mohou po požití v těle tvořit nitrosaminy, což jsou KARCINOGENNÍ LÁTKY (reakce dusitanů s aminokyselinami) – produkci nitrosaminů lze snížit příjmem vitamínu C 🙂

 

U některých minerálů dochází (velmi zjednodušeně, neodborně) k “soupeření o vstřebávání”. Jak bychom to měli pochopit?

Když příjem jednoho minerálu převažuje nad jiným, může zabránit absorpci jiného – vzorovým příkladem může být vápník a železo. Pokud tedy trpíte nedostatkem železa (anémie) a užíváte doplňky stravy, nebo ho doplňujete stravou, neměli byste ho konzumovat s vápníkem (2 h před a 2 h po).

SHARMA, Sangita. Úvod do problematiky živin. POSPÍŠILOVÁ, MUDr. Hana. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018, s. 2-4. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.

Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Minerální látky ve výživě člověka [online]. c2020 [citováno 28. 03. 2021]. Dostupný z: Minerální látky ve výživě člověka

Lippert F. Chapter 3: Macroelements: Ca, Na, K, P, Cl. Monogr Oral Sci. 2020;28:22-31. doi: 10.1159/000455369. Epub 2019 Nov 7. PMID: 31940622.

Dusitany v českých uzeninách. Bezpečnost potravin [online]. [cit. 2021-03-28]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/dusitany-v-ceskych-uzeninach.aspx

HURRELL, Richard and Ines EGLI, 2010. Iron bioavailability and dietary reference values. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 3.3., vol. 91, no. 5, pp. 1461S–1467S. Dostupné z: doi: 10.3945/ajcn.2010.28674f

Sdílejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *