výživověda
z lásky k jídlu a vědě

Pár slov o mně

Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY
CHCI NOVINKY DO MAILU!
štítky
28. 03. 2021

Sacharidy

sacharidy

Ještě než se pustíme do samotného článku, chtěla bych podotknout, že se jedná hlavně o teorii, bez které by se tyto stránky neobešly! Když se zde chceme zabývat výživou, je nutné poznat jednotlivé živiny. Velmi jsem tu pro Vás informace zestručnila, jelikož toto téma je velmi obsáhlé. Rozhodla jsem se každé skupině sacharidů věnovat zvlášť, protože si myslím, že si zaslouží víc než jen odstavec v tomto příspěvku.

Pro zvídavé VÝŽIVOVĚDÁTORY mám podrobnější články na některá zajímavá témata uvedená v tomto článku (stačí kliknout na odkaz).

Přeji příjemné čtení, s láskou Dája

Co jsou to ty SACHARIDY?

Tyto látky známe též jako UHLOVODANY/UHLOHYDRÁTY nebo také KARBOHYDRÁTY (avšak tato starší označení se již nepoužívají). Sacharidy jsou přírodní látky, které v našich podmínkách patří k hlavnímu zdroji energie (40-60%) a jsou složeny z cukerných jednotek a podle počtu jednotek je také dělíme.

KALORICKÁ HODNOTA
  • sacharidy využitelné: 4 kcal/g, 17 kJ/g
  • sacharidy nevyužitelné (vláknina): 2 kcal/g, 8 kJ/g
Měli bychom se sacharidů bát?

Rozhodně ne! Mýtů o výživě koluje mezi lidmi nespočet a to, že sacharidy škodí zdraví je jeden z nich. Sacharidy patří mezi základní živiny stejně jako tuky, bílkoviny a vláknina.

Každý makronutrient má v jídelníčku své místo a to je to nejdůležitější, co byste o výživě měli vědět. Důležité je dodržovat určitý příjem sacharidů, aby jich nebylo moc, ale ani málo (40-60%). Denní příjem sacharidů by neměl klesnout pod 150 g/den.

Sacharidy mohou být spojovány se zubními kazy. Sacharidy (hlavně jednoduché cukry) slouží jako potrava pro bakterie pokrývající zubní sklovinu, které rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které poškozují zubní sklovinu. Pokud je dodržováno správné čištění zubů a správný příjem sacharidů, komplikace téměř nehrozí. Při menším poškození si tělo dokáže s největší pravděpodobností pomoci samo. Pomocníci urychlující opravu škod jsou FLOURIDOVÉ IONTY, které nalezneme v zubních pastách a v potravinách (např. černý čaj, kakao, ořechy). Zubní kazy jsou převážně způsobeny nadměrnou spotřebou cukru, ale jak podotýkám – je důležité udržovat správnou ústní hygienu a správnou stravu.

Rozdělení sacharidů

  • monosacharidy (1 cukerná jednotka)
  • disacharidy (2 cukerné jednotky) – jedná se o podskupinu OLIGOSACHARIDŮ
  • oligosacharidy (2-10 cukerných jednotek)
  • polysacharidy (10+ cukerných jednotek)

 

Monosacharidy a disacharidy mají svou charakteristickou sladkou chuť a také jsou dobře rozpustné ve vodě. Polysacharidy jsou molekuly složené z mnoha cukerných jednotek a často bývají nerozpustné ve studené vodě a nemají sladkou chuť.

 

MONOSACHARIDY

Monosacharidy též můžeme nazývat cukry. Jedná se o jednoduchý a rychlý zdroj energie.

  • glukóza/dextróza (hroznový cukr) – med, stolní cukr, sušenky, cukrovinky
  • fruktóza/levulóza (ovocný cukr) – ovoce, zelenina, med, stolní cukr
  • galaktóza (s glukózou tvoří LAKTÓZU – viz dále) – nezbytná pro vývoj nervové tkáně u kojenců

Určitě jste někdy slyšeli DEOXYRIBÓZA nebo RIBÓZADeoxyribóza je cukr, který se podílí na stavbě DNA. Ribóza je cukr, který se podílí na stavbě RNA. Oba tyto monosacharidy jsou pro tělo velmi důležité.

 

Glukóza – je produktem fotosyntézy a je nezbytná pro fungování lidského těla

  • hlavní zdroj energie pro lidské tkáně
  • mozek potřebuje cca 120g/den GLUKÓZY

 

Fruktóza – je asi o 20% sladší než glukóza

  • metabolismus probíhá především v játrech, ale může být metabolizována i ve svalech
  • fruktóza slouží jako výživná látka pro spermie – tato fruktóza je tvořena z glukózy v semenných váčcích

 

OLIGOSACHARIDY

Oligosacharidy se skládají ze 2-20 cukerných jednotek. Přirozeně je můžeme najít v rostlinách (např. fazole, čočka, česnek, pórek, …). Podle počtu cukerných jednotek můžeme oligosacharidy nazývat DISACHARIDY (2 cuker. jednotky), TRISACHARIDY (3 cuker. jednotky), TETRASACHARIDY (4 cuker. jednotky), …

Některé vazby oligosacharidů trávící trakt není schopen rozštěpit, proto projdou tenkým střevem v nezměněné podobě a rozkládají se až v tlustém střevě, kde dochází k fermentaci působením střevních bakterií (což může způsobovat plynatost).

  • rafinóza (trisacharidy) – glukóza + fruktóza + galaktóza – nalezneme v hlávkovém zelí nebo v luštěninách (může vyvolávat plynatost)
  • inulin (můžeme zařadit jak mezi oligosacharidy, tak mezi polysacharidy) – alternativní sladidlo z kořene čekanky (čekankový sirup)
  • FruktoOligoSacharidy (FOS) – nestravitelné – prebiotika (potrava pro střevní mikrobiom)

 

DISACHARIDY

Disacharidy jsou složeny ze 2 cukerných jednotek, vzájemně jsou spojeny glykosidickou vazbou. Řadíme je do skupiny oligosacharidů.

  • laktóza (glukóza + galaktóza) – mléčný cukr – LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE
  • sacharóza/sukróza (glukóza + fruktóza) – řepný cukr – zisk z cukrové řepy/cukrové třtiny
  • maltóza (glukóza + glukóza) – sladový cukr – naklíčené obilí (ječmen, pšenice)

 

POLYSACHARIDY

Jak jsem již zmínila na začátku, polysacharidy jsou molekuly složené z mnoha cukerných jednotek a často bývají nerozpustné ve studené vodě a nemají sladkou chuť. Po zahřátí ŽELATINUJÍ a zahustí výslednou hmotu. Po ochlazení získáme ŠKROBOVÝ GEL (například pudink).

  • škrob (zásobní sacharidy rostlinného původu)
    • inulin může být náhradní zásobní látkou některých rostlin (viz výše)
  • glykogen (zásobní sacharidy živočišného původu)
  • vláknina
    • rozpustná – ve vodě bobtná
    • nerozpustná

 

Lékařská fyziologie. 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 2020, s. 515-522. ISBN 978-80-247-1963-4.

SHARMA, Sangita. Sacharidy: jednoduché a složité sacharidy. POSPÍŠILOVÁ, MUDr. Hana. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018, s. 17-19. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.

 

Sdílejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *