Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.
Ještě než se pustíme do samotného článku, chtěla bych podotknout, že se jedná hlavně o teorii, bez které by se tyto stránky neobešly! Když se zde chceme zabývat výživou, je nutné poznat jednotlivé živiny. Velmi jsem tu pro Vás informace zestručnila, jelikož toto téma je velmi obsáhlé. Rozhodla jsem se každé skupině sacharidů věnovat zvlášť, protože si myslím, že si zaslouží víc než jen odstavec v tomto příspěvku.
Pro zvídavé VÝŽIVOVĚDÁTORY mám podrobnější články na některá zajímavá témata uvedená v tomto článku (stačí kliknout na odkaz).
Přeji příjemné čtení, s láskou Dája
Tyto látky známe též jako UHLOVODANY/UHLOHYDRÁTY nebo také KARBOHYDRÁTY (avšak tato starší označení se již nepoužívají). Sacharidy jsou přírodní látky, které v našich podmínkách patří k hlavnímu zdroji energie (40-60%) a jsou složeny z cukerných jednotek a podle počtu jednotek je také dělíme.
Rozhodně ne! Mýtů o výživě koluje mezi lidmi nespočet a to, že sacharidy škodí zdraví je jeden z nich. Sacharidy patří mezi základní živiny stejně jako tuky, bílkoviny a vláknina.
Každý makronutrient má v jídelníčku své místo a to je to nejdůležitější, co byste o výživě měli vědět. Důležité je dodržovat určitý příjem sacharidů, aby jich nebylo moc, ale ani málo (40-60%). Denní příjem sacharidů by neměl klesnout pod 150 g/den.
Sacharidy mohou být spojovány se zubními kazy. Sacharidy (hlavně jednoduché cukry) slouží jako potrava pro bakterie pokrývající zubní sklovinu, které rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které poškozují zubní sklovinu. Pokud je dodržováno správné čištění zubů a správný příjem sacharidů, komplikace téměř nehrozí. Při menším poškození si tělo dokáže s největší pravděpodobností pomoci samo. Pomocníci urychlující opravu škod jsou FLOURIDOVÉ IONTY, které nalezneme v zubních pastách a v potravinách (např. černý čaj, kakao, ořechy). Zubní kazy jsou převážně způsobeny nadměrnou spotřebou cukru, ale jak podotýkám – je důležité udržovat správnou ústní hygienu a správnou stravu.
Monosacharidy a disacharidy mají svou charakteristickou sladkou chuť a také jsou dobře rozpustné ve vodě. Polysacharidy jsou molekuly složené z mnoha cukerných jednotek a často bývají nerozpustné ve studené vodě a nemají sladkou chuť.
Monosacharidy též můžeme nazývat cukry. Jedná se o jednoduchý a rychlý zdroj energie.
Určitě jste někdy slyšeli DEOXYRIBÓZA nebo RIBÓZA. Deoxyribóza je cukr, který se podílí na stavbě DNA. Ribóza je cukr, který se podílí na stavbě RNA. Oba tyto monosacharidy jsou pro tělo velmi důležité.
Glukóza – je produktem fotosyntézy a je nezbytná pro fungování lidského těla
Fruktóza – je asi o 20% sladší než glukóza
Oligosacharidy se skládají ze 2-20 cukerných jednotek. Přirozeně je můžeme najít v rostlinách (např. fazole, čočka, česnek, pórek, …). Podle počtu cukerných jednotek můžeme oligosacharidy nazývat DISACHARIDY (2 cuker. jednotky), TRISACHARIDY (3 cuker. jednotky), TETRASACHARIDY (4 cuker. jednotky), …
Některé vazby oligosacharidů trávící trakt není schopen rozštěpit, proto projdou tenkým střevem v nezměněné podobě a rozkládají se až v tlustém střevě, kde dochází k fermentaci působením střevních bakterií (což může způsobovat plynatost).
Disacharidy jsou složeny ze 2 cukerných jednotek, vzájemně jsou spojeny glykosidickou vazbou. Řadíme je do skupiny oligosacharidů.
Jak jsem již zmínila na začátku, polysacharidy jsou molekuly složené z mnoha cukerných jednotek a často bývají nerozpustné ve studené vodě a nemají sladkou chuť. Po zahřátí ŽELATINUJÍ a zahustí výslednou hmotu. Po ochlazení získáme ŠKROBOVÝ GEL (například pudink).
Lékařská fyziologie. 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 2020, s. 515-522. ISBN 978-80-247-1963-4.
SHARMA, Sangita. Sacharidy: jednoduché a složité sacharidy. POSPÍŠILOVÁ, MUDr. Hana. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018, s. 17-19. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
Cookie soubor | Doba trvání souboru cookie | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 rok | Cookie je nastaven souhlasem GDPR se soubory cookie k zaznamenání souhlasu uživatelů s cookies v kategorii „Reklamní“. |