výživověda
z lásky k jídlu a vědě

Pár slov o mně

Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY
CHCI NOVINKY DO MAILU!
štítky
28. 03. 2021

Snadné palačinky (“na sladko”)

palačinky

Množství:

10 palačinek

DOBA PŘÍPRAVY:

do 30 minut

Alergeny:

1, 3, 7

Energie (100g):

194kcal/815kJ | S (26.0) | C (4.1g) | T (4.4g) | NMK (1.5g) | B (9.8g) | V (6.4g)

Seznam alergenů (ke stažení):

Tento recept byl takový “hokus pokus” jako většina mých experimentů v kuchyni. Pamatuji si moc dobře, jak se moje babička mnohokrát natrápila s palačinkovým těstem a i já jsem z toho měla strach, že se to nepovede (to k vaření prostě patří). Nikdy předtím jsem palačinky nepřipravovala, tak je to taková povedená premiéra. Na palačinkách je krásné to, že se dají připravit “na sladko” i “na slano”. Jak již je z názvu patrné, tak tento recept bude sladká verze, ale nebojte brzy si připravíme nějakou dobrou slanou verzi palačinek (miluji experimentování! takže se vůbec nemusíte bát!).

Doufám, že se Vám těsto povedlo, a kdyby ne, víte, co se říká: “Cvik dělá mistra.” Prvních pár pokusů může být katastrofa, nádobí bude i s těstem létat vzduchem, ale nakonec se Vám to určitě povede, nezoufejte, já Vám věřím!
Příjemné kuchtění, s láskou, Dája. ♥

INGREDIENCE

  • 150 g celozrnné mouky (já použila pšeničnou, můžete využít alternativní mouky, jen pozor na žitnou, ta je celkem hutná)
  • 100 g vajec (2 ks)
  • 15 g čekankového sirupu
  • 300 ml mléka
  • špetka soli
  • olej na potření pánve (u nepřilnavého nádobí stačí opravdu málo)

 

Možné náplně:

  • marmeláda, džem
  • ovocný rozvar
  • zakysaná smetana, jogurt
  • čerstvé ovoce
  • oříškové krémy

ALTERNATIVY

Místo mléka:

  • bezlaktózové alternativy
  • rostlinné nápoje (kokosové mléko, mandlový, sójový nápoj, …)

 

Místo vajec:

  • 60 g (4 lžíce) ovocného pyré ( = 1 vejce)
  • 1 lžíce škrobu + 3 lžíce vody ( = 1 vejce)
  • 2 lžíce oleje + 1 lžíce vody ( = 1 vejce)

Postup

  1. Připravíme si ingredience.
  2. Jako první rozmícháme vejce s použitým sladidlem, mlékem a špetkou soli.
  3. Prosejeme do tekutých ingrediencí mouku a promícháme.

Těsto bychom měli připraveno (těsto by mělo být poměrně řídké), ale teď asi ta nejnáročnější část tohoto receptu.

  1. Potřeme pánev olejem a necháme rozehřát (mírný plamen).
  2. Nabereme naběračkou těsto a vlijeme do rozehřáté pánve. POZOR! Těsto by nemělo být moc silné, což by zde mohl být kámen úrazu. (Pokud Vám to hned na poprvé nevyjde, postupem času už to budete mít v oku a poradíte si s tím levou zadní!)
  3. Palačinku otočíme špachtlí (filmové kousky, kdy palačinky létají vzduchem, si necháme na jindy, mohlo by se lehce stát, že palačinka skončí na zemi místo v pánvi 😀 – zbytečný nepořádek navíc)
  4. Hotové palačinky naplníme dle výběru a chuti.

Dobrou chuť!

Sdílejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *