Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.
Ještě než se pustíme do samotného článku, chtěla bych podotknout, že se jedná hlavně o teorii, bez které by se tyto stránky neobešly! Když se zde chceme zabývat výživou, je nutné poznat jednotlivé živiny. Velmi jsem tu pro Vás informace zestručnila, jelikož toto téma je velmi obsáhlé.
Pro zvídavé VÝŽIVOVĚDÁTORY mám podrobnější články na některá zajímavá témata uvedená v tomto článku (stačí kliknout na odkaz).
Přeji příjemné čtení, s láskou Dája.
Správné označení jsou LIPIDY, ale lidé jsou spíše zvyklí používat tuky, proto abyste v tom neměli zmatek budu používat klasické označení tedy: “TUKY”. Tuky jsou nejhodnotnějším energetickým substrátem v potravinách. Jedná se o estery vyšších mastných kyselin s glycerolem – trojsytný alkohol (trochu chemický popis). Tuky patří k základním živinám, které naše tělo potřebuje. Pamatujte si, že KAŽDÁ ŽIVINA MÁ VE STRAVĚ SVÉ MÍSTO.
Jejich veledůležitá role v těle
Můžete si povšimnout, že jsou tuky pro naše tělo opravdu důležité.
Ve stravě máme hlavně TAG (zastoupení až 95%) – triacylglyceroly (deriváty mastných kyselin trojsytného alkoholu). Tuky by měly tvořit přibližně 30% denního kalorického příjmu, dle doporučení by z toho maximálně 10% mělo být pokryto NASYCENÝMI mastnými kyselinami.
TUKY můžeme dělit podle konzistence:
TUKY můžeme dělit podle původu:
TUKY můžeme dělit podle nasycení mastných kyselin:
Měli byste vědět, že příjem NASYCENÝCH a NENASYCENÝCH mastných kyselin je poměrně kontroverzním tématem a existují studie podporující oba názory. Tedy, že NASYCENÉ mastné kyseliny “škodí” a podílejí se na kardiovaskulárních onemocněních a druhým názorem je, že na kardiovaskulárních onemocněních se podílí více faktorů, proto nelze jednoznačně říct, že je to způsobeno pouze NASYCENÝMI mastnými kyselinami. Kardiovaskulární onemocnění jsou zapříčiněny i dalšími rizikovými faktory (např. konzumace alkoholu, nedostatek pohybu, nedostatek konzumace ovoce a zeleniny).
Cookie soubor | Doba trvání souboru cookie | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 rok | Cookie je nastaven souhlasem GDPR se soubory cookie k zaznamenání souhlasu uživatelů s cookies v kategorii „Reklamní“. |