výživověda
z lásky k jídlu a vědě
výživověda

Výživověda.cz

Pár slov o mně

Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY
CHCI NOVINKY DO MAILU!
štítky
28. 03. 2021

Vitamíny

vitaminy

Pro zvídavé VÝŽIVOVĚDÁTORY mám podrobnější články na některá zajímavá témata uvedená v tomto článku (stačí kliknout na odkaz).

Přeji příjemné čtení, s láskou Dája.

Vitamíny (spolu s minerály) jsou látky, které lidské tělo potřebuje v mnohem menším množství než makroživiny (tuky, bílkoviny, sacharidy, …). I přesto, že je jejich potřebné množství velmi malé (v jednotkách μg – mg “mikro- až mili- gramů”), jsou velmi důležitými látkami, které lidské tělo potřebuje.

Co to je a k čemu je potřebujeme (v kostce)?

Vitaminy jsou převážně látky, které si lidský organismus nedokáže vyrobit (výjimky vitamin D – kůže, vitamin B3 (niacin) – z aminokyseliny TRYPTOFAN), což znamená, že jsou esenciální.

  • funkce enzymů, hormonů
  • vliv na nervovou soustavu
  • buněčné dělení, metabolismus
  • odstraňování nebezpečných volných radikálů (antioxidanty – C, A, E)

 

  • avitaminózadlouhodobý nedostatek vitaminů
  • hypovitaminóza – mírný nedostatek vitaminu (lehčí forma avitaminózy)
  • hypervitaminóza – přebytek vitaminu
  • provitamin – prekurzor (výchozí látka, ze které vzniká jiná látka) vitaminů – př. vitamin A (jeho provitaminem je beta-karoten)
  • antivitamin – látka, která narušuje účinek nebo vstřebávání vitamínu – př. avidin v syrových vejcích se naváže na biotin (vit. B7) a tím se stává biotin neúčinným (při tepelném zpracování dojde k štěpení a biotin se stává účinným)

 

Vitaminy dělíme podle rozpustnosti na:

 

  • rozpustné ve vodě (C, B)
    • tělo si nedělá zásoby, je potřeba denně doplňovat – dochází k vylučování močí – k vyloučení nadbytku těchto vitaminů dochází během několika hodin – k předávkování dochází velmi zřídka

 

 

  • rozpustné v tucích (A, D, E, K)
    • tělo si dokáže tvořit zásoby – nemusíme je doplňovat denně (záleží na zdravotním stavu) – v některých
      případech hrozí předávkování

 

 

 

 

U vitaminů bychom si také měli dávat pozor na to, abychom o ně zbytečně nepřicházeli při “špatném” zpracování potraviny. Hlavně vitaminy rozpustné ve vodě jsou velmi nestabilní (jsou labilní). Ztráty vitaminů jsou závislé na době, metodě a teplotě kulinářské úpravy.

Mezi hlavní faktory způsobující ztráty vitaminů patří:

  • vysoké teploty
  • rozpustnost ve vodě
  • oxidace (přístup vzduchu)
  • světlo
  • chemické látky (kyseliny/zásady, jiné vitamíny/minerály)
  • doba skladování

 

Tabulka č. 1 Ztráty vitamínů vlivem faktorů
VITAMIN rozpustnost ve vodě oxidace světlo vysoké teploty
thiamin (B1) velmi ne není známo nad 100 °C
riboflavin (B2) trochu ne v roztoku ne
niacin (B3) ano ne ne ne
biotin (B7) trochu není známo není známo ne
kys. pantothenová (B5) celkem stabilní není známo není známo ano
kys. listová (B9) ano není známo v suchu ano
pyridoxin (B6) ano není známo ano není známo
kobalamin (B12) ano není známo ano ne
C velmi nestabilní ano ano ano
A ne mírně mírně poměrně stabilní
D ne ne ne ne
E ne ano ano ne
K ne ne ano ne

Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vitamín [online]. c2020 [citováno 28. 03. 2021]. Dostupný z WWW: Vitamín

SHARMA, Sangita. Mikroživiny: vitaminy rozpustné v tucích. POSPÍŠILOVÁ, MUDr. Hana. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018, s. 43-44. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.

SHARMA, Sangita. Mikroživiny: vitaminy rozpustné ve vodě. POSPÍŠILOVÁ, MUDr. Hana. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018, s. 45-46 Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.

Effects of Cooking on Vitamins (Table). Beyondveg.com. Retrieved on 3 August 2013.

Sdílejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.