Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.
Pro zvídavé VÝŽIVOVĚDÁTORY mám podrobnější články na některá zajímavá témata uvedená v tomto článku (stačí kliknout na odkaz).
Přeji příjemné čtení, s láskou Dája.
Vitamíny (spolu s minerály) jsou látky, které lidské tělo potřebuje v mnohem menším množství než makroživiny (tuky, bílkoviny, sacharidy, …). I přesto, že je jejich potřebné množství velmi malé (v jednotkách μg – mg “mikro- až mili- gramů”), jsou velmi důležitými látkami, které lidské tělo potřebuje.
Vitaminy jsou převážně látky, které si lidský organismus nedokáže vyrobit (výjimky vitamin D – kůže, vitamin B3 (niacin) – z aminokyseliny TRYPTOFAN), což znamená, že jsou esenciální.
Vitaminy dělíme podle rozpustnosti na:
U vitaminů bychom si také měli dávat pozor na to, abychom o ně zbytečně nepřicházeli při “špatném” zpracování potraviny. Hlavně vitaminy rozpustné ve vodě jsou velmi nestabilní (jsou labilní). Ztráty vitaminů jsou závislé na době, metodě a teplotě kulinářské úpravy.
Mezi hlavní faktory způsobující ztráty vitaminů patří:
VITAMIN | rozpustnost ve vodě | oxidace | světlo | vysoké teploty |
thiamin (B1) | velmi | ne | není známo | nad 100 °C |
riboflavin (B2) | trochu | ne | v roztoku | ne |
niacin (B3) | ano | ne | ne | ne |
biotin (B7) | trochu | není známo | není známo | ne |
kys. pantothenová (B5) | celkem stabilní | není známo | není známo | ano |
kys. listová (B9) | ano | není známo | v suchu | ano |
pyridoxin (B6) | ano | není známo | ano | není známo |
kobalamin (B12) | ano | není známo | ano | ne |
C | velmi nestabilní | ano | ano | ano |
A | ne | mírně | mírně | poměrně stabilní |
D | ne | ne | ne | ne |
E | ne | ano | ano | ne |
K | ne | ne | ano | ne |
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vitamín [online]. c2020 [citováno 28. 03. 2021]. Dostupný z WWW: Vitamín
SHARMA, Sangita. Mikroživiny: vitaminy rozpustné v tucích. POSPÍŠILOVÁ, MUDr. Hana. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018, s. 43-44. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
SHARMA, Sangita. Mikroživiny: vitaminy rozpustné ve vodě. POSPÍŠILOVÁ, MUDr. Hana. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018, s. 45-46 Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
Effects of Cooking on Vitamins (Table). Beyondveg.com. Retrieved on 3 August 2013.
Cookie soubor | Doba trvání souboru cookie | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 rok | Cookie je nastaven souhlasem GDPR se soubory cookie k zaznamenání souhlasu uživatelů s cookies v kategorii „Reklamní“. |