Jmenuji se Dagmar.
Má zvědavost a vášeň pro jídlo a vědu mě dovedla až ke studiu NUTRIČNÍ TERAPIE. Touto cestou bych chtěla předat své znalosti a zkušenosti dál.
Ještě než se pustíme do samotného článku, chtěla bych podotknout, že se jedná hlavně o teorii, bez které by se tyto stránky neobešly! Když se zde chceme zabývat výživou, je nutné poznat jednotlivé živiny. Velmi jsem tu pro Vás informace zestručnila, jelikož toto téma je velmi obsáhlé.
Pro zvídavé VÝŽIVOVĚDÁTORY mám podrobnější články na některá zajímavá témata uvedená v tomto článku (stačí kliknout na odkaz).
Přeji příjemné čtení, s láskou Dája.
Vláknina je velmi důležitou součástí výživy a jedná se o nestravitelné polysacharidy. Lidské tělo není schopné vlákninu strávit (je odolná vůči enzymatickému trávení), protože obsahuje mnoho vazeb (β 1-4) mezi spojenými monosacharidy. Proto vláknina prochází trávicím traktem až do tlustého střeva v téměř nezměněné podobě a v tlustém střevě přichází na řadu naše velmi důležitá součást, tedy náš MIKROBIOM ♥.
Vlákninu dělíme na:
Tyto názvy mohou být pro někoho trochu matoucí, to uznávám, proto si je vysvětlíme.
Rozpustná vláknina je schopna absorbovat vodu a bobtná v trávicím traktu, čímž zvětšuje svůj objem a zvyšuje pocit nasycení. Rozpustná vláknina slouží jako potrava pro střevní mikrobiom (prebiotkum). Bakterie v tlustém střevě rozpustnou vlákninu štěpí a fermentují (fermentace může způsobit nadýmání), proto může být rozpustná vláknina zdrojem energie.
Nerozpustná vláknina není fermentována bakteriemi v tlustém střevě, a proto není ani zdrojem energie. I přesto je velmi důležitá. Nerozpustná vláknina zvětšuje svůj objem v tlustém střevě a zahušťuje stolici. Napomáhá rychlejšímu vyprazdňování, čímž pomáhá rychleji odstraňovat potenciálně nebezpečné látky, které vznikly při trávení.
Rozpustnost a fermentace nestravitelných polysacharidů (předloha viz. zdroje)
GOS (GalaktoOligoSacharidy)
FOS (FruktoOligoSacharidy)
Vše má své meze a nic by se nemělo přehánět, a tak to je i s vlákninou. Vláknina by měla tvořit 2-5% energetického příjmu. Příjem vlákniny závisí na věku a zdravotním stavu.
věk | množství g/den |
0-1 rok | o g/den |
1-3 roky | věk + 5g/den |
4- 6 let | 14 g/den |
7 – 10 let | 16 g/den |
11 – 14 let | 19 g/den |
15 – 17 let | 21 g/den |
18+ let | 25 – 30 g/den |
(2017). Dietary Reference Values for nutrients Summary report
(2017). Dietary Reference Values for nutrients Summary report. EFSA Supporting Publications, 14(12). doi:10.2903/sp.efsa.2017.e15121
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vláknina [online]. c2020 [citováno 28. 03. 2021]. Dostupný z WWW: Vláknina
Předloha obrázku o rozpustnosti a fermentaci: Aleixandre, A., & Miguel, M. (2016). Dietary fiber and blood pressure control. Food & Function, 7(4), 1864–1871. doi:10.1039/c5fo00950b
Cookie soubor | Doba trvání souboru cookie | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 rok | Cookie je nastaven souhlasem GDPR se soubory cookie k zaznamenání souhlasu uživatelů s cookies v kategorii „Reklamní“. |